Amacımız Bu ülkenin hepimiz için huzurlu ve yaşanabilir olması için yürütülen çabalara katkı sunmak.

Alevisiyle, Kürdüyle; gelenekselcisi, Atatürkçüsüyle; milliyetçisi, solcusuyla… Hepimiz bu ülkede yaşıyoruz.

Bence, hepimiz daha iyi koşullarda yaşamayı hak ediyoruz.Daha onurlu, daha saygın, daha estetik, daha barışçı koşullarda birlikte yaşamak için bilgilendirme paylaşım yapıyoruz…

Günlük Haber Siyasi-Politik Yorum Platformu




Whatsapp ile paylaş

Dövizle borçlanmaya 'yatırım' ayarı

SİTEMİZİ GEZERKEN REKLAMLARA TIKLAYINIZ & UNUTMAYIN TEK GELİR KAYNAĞIMIZ REKLAMLAR & SİTEMİZİ GEZERKEN REKLAMLARA TIKLAYINIZ

Başbakan Yardımcısı Şimşek, dövizle borçlanmaya sınırlama getiren düzenlemeye yeni istisnalar getirdiklerini belirtti.


Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, reel sektörün döviz kurundaki iniş çıkışlara karşı korunması, kurda oynaklık ve risk priminin azaltılması amacıyla döviz geliri olmayan şirketlerin dövizle borçlanmasına yönelik düzenleme yaptıklarını hatırlattı.
Bu kapsamda 2 Mayıs'tan itibaren döviz geliri olmayan Türkiye'de yerleşik kişilerin, belirlenen bazı istisnalar dışında yurt dışından ve yurt içinden döviz kredisi temin edemeyeceğini anlatan Şimşek, kamu kurum ve kuruluşları, bankalar, finansal kiralama şirketleri, faktoring şirketleri ve finansman şirketlerince kullanılacak döviz kredileriyle, yatırım teşvik belgesi kapsamında veya bazı yatırım mallarının finansmanında kullanılacak döviz kredilerinin kapsam dışında olduğunu söyledi.
Uluslararası ilana çıkılan yurt içi ihalelere ilişkin faaliyetlerle veya savunma sanayi projeleri, kamu-özel iş birliği modeli kapsamında gerçekleştirilecek projelere ilişkin kullanılacak döviz kredilerinde de döviz geliri şartı aranmayacağına dikkati çeken Şimşek, "Ayrıca ihracata yeni başlayan firmaların döviz geliri şartı nedeniyle mağdur olmaması amacıyla ihracat bağlantılarının ve muhtemel döviz gelirlerinin belgelenmesi kaydıyla bu firmaların da muhtemel döviz gelirleri toplamı kadar döviz kredisi kullanmaları mümkün olacak." dedi.

"Döviz kredilerinde döviz geliri şartı aranmayacak"

Büyümeye katkı sağlayacak yatırımların önünü açmak ve bu alanlara yatırım yapacak şirketlerin finansmana erişimini kolaylaştırmak amacıyla yeni istisnalar getirdiklerini bildiren Şimşek, şunları kaydetti:
"Merkez Bankasının 2 Mayıs'ta yürürlüğe girecek Sermaye Hareketleri Genelgesi'ne yeni istisnalar ekledik. Buna göre devletin alım garantisi kapsamında yenilenebilir enerji kaynaklarına ilişkin yatırımların finansmanında kullanılacak döviz kredilerinde döviz geliri şartı aranmayacak. Özelleştirme ihaleleriyle bedeli döviz olarak belirlenen kamu ihalelerini kazanan Türkiye’de yerleşik kişilerce temin edilecek krediler de kapsam dışı olacak. Ayrıca yeni bir şirket payı alımı amacıyla kurulan ve bunun haricinde herhangi bir faaliyeti olmayan Türkiye’de yerleşik kişilerce temin edilecek döviz kredileri de düzenleme kapsamında olmayacak."

Döviz geliri olanların durumu

Şimşek, döviz geliri olan Türkiye'de yerleşik kişilerin yurt dışından ve yurt içinden kullanacakları döviz kredilerinde, kullanıcının kredi bakiyesinin 15 milyon dolarının altında olması durumunda, kullanılmak istenen kredi tutarı ile mevcut kredi bakiyesi toplamının, son 3 yılın döviz gelirleri toplamını aşamayacağını ifade etti.
Bankaların, finansal kiralama, faktoring ve finansman şirketleri ve bu kuruluşların yurt dışındaki şubeleri tarafından kullandırılan kredilerin döviz geliri şartına ilişkin kurallara aykırı olarak kullanıldığı sonradan anlaşılması durumunda söz konusu döviz kredilerinin son 3 yılın döviz gelirlerini aşan kısmının geri çağrılacağını veya Türk lirası krediye dönüştürüleceğini belirten Şimşek, şöyle devam etti:
"Türkiye’de yerleşik gerçek kişilerin yurt içinden veya yurt dışından döviz kredisi kullanmaları mümkün bulunmayacak. 2 Mayıs'tan itibaren açık bulunan ve kredi bakiyesi 15 milyon dolarının altında olan Türkiye’de yerleşik kişiler tarafından yurt içinden veya yurt dışından temin edilmiş olan dövize endeksli krediler hiçbir şekilde dövize endeksli kredi olarak yenilenemeyecek, yeni düzenlemede yer alan koşulları sağlamaması durumunda döviz kredisi olarak yenilenmeyecek. Düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önce kullanılmış döviz kredileri ve dövize endeksli krediler, kredi bakiyesi hesaplamasına dahil edilecek."

İngilizlerden manipülasyon! Dolar bir anda fırladı

SİTEMİZİ GEZERKEN REKLAMLARA TIKLAYINIZ & UNUTMAYIN TEK GELİR KAYNAĞIMIZ REKLAMLAR & SİTEMİZİ GEZERKEN REKLAMLARA TIKLAYINIZ

İngiliz haber ajansı Reuters dün büyük bir manipülasyona imza attı. Merkez Bankası’nın kararı açıklanmadan önce “faizde değişiklik yok” haberi geçen Reuters, doları 4.10 TL’ye yükseltip birçok pozisyonu kapattırdı. Yanlış haberi 3 dakika sonra geri çekildi.



Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun (PPK) geç likidite penceresi faizinde 75 baz puanlık artırım yaptığı dünkü toplantısı, İngiliz haber ajansı Reuters'ın manipülasyon kokan skandal haberiyle gölgelendi. PPK kararı açıklanmadan önce "faizde değişiklik yok" haberi geçerek dolarda yükselişe neden olan Reuters, birçok pozisyonun kapanmasını sağladı.

DOLARI UÇURDU

Piyasanın saat 14'te açıklanacak olan PPK kararını beklediği dakikalarda, Reuters saat 13:55'te finans dünyasını dalgalandıran anonsu geçti. Reuters, "Faizde değişiklik yok" şeklinde anons geçerken, bazı kanallar da bunu baz alıp Merkez Bankası'nın faizleri değiştirmediği şeklinde haber yayınlandı. Bu haberin etkisiyle dolar 4.07 TL'den 4.10'un üzerine çıktı. Reuters saat 13:58'de yani Merkez Bankası'nın kararının açıklanmasından iki dakika önce, 13:55'te servis ettiği haberi geri çekti. Merkez Bankası'nın kararının açıklanmasının ardından ise dolar 4.03'e kadar geriledi. Fakat, 10 yıllık ABD tahvillerinin faizinin yüzde 3.02'ye çıkması ve dolar endeksindeki sert yükselişin etkisiyle kur tekrar 4.10 TL'ye çıktı. Reuters'ın yanlış haberinin özellikle vadeli işlem piyasasında birçok pozisyonun kapanmasına neden olduğunun altını çizen analistler, "Yanlış haber aynı zamanda Merkez Bankası'nın attığı adımın etkisini de zayıflattı. Son yıllarda görülen en büyük manipülasyon oldu" değerlendirmesinde bulundu.

YALAN HABER GEÇTİLER

13:55 "Faiz değişmedi" haberi geçildi.
13:57 Dolar 4.07'den 4.10'a çıktı.
13:58 Haber geri çekildi.
14:00 MB kararı ile dolar 4.03'e indi.

ENFLASYONA VURGU

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya'nın, hafta içerisinde yaptığı sunumda işaretini verdiği parasal sıkılaştırmada dün önemli bir adıma imza atılarak, bu yılın ilk faiz artırımı gerçekleştirildi. PPK sonrası yapılan açıklamada, iktisadi faaliyetin gücünü koruduğuna işaret edilirken, enflasyon ve beklentilerinin bulunduğu yüksek seviyelerin fiyatlama davranışları üzerinde risk oluşturmaya devam ettiği kaydedildi. Çekirdek enflasyonun da yüksek seyrettiğine işaret edilerek, para politikasındaki sıkı duruşun korunmasına karar verildiği vurgulandı. Merkez Bankası'nın fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edeceğine vurgu yapılarak, "Merkez Bankası bağımsız değil, faiz artıramaz" diyenlere de adeta ders verilmiş oldu.

Uzmanlara göre gelişen piyasalar için görünüm “kırılgan”

SİTEMİZİ GEZERKEN REKLAMLARA TIKLAYINIZ & UNUTMAYIN TEK GELİR KAYNAĞIMIZ REKLAMLAR & SİTEMİZİ GEZERKEN REKLAMLARA TIKLAYINIZ

Gelişen piyasalar bu yılki piyasa volatilitesini şimdiye kadar iyi idare etti. Ticaret gerginliğinden merekz bankalarının teşviklerini geri almalarına kadar birçok zorluğun belirmesiyle, bazı yatırımcılar bu durumu daha seçici olmak için bir fırsat olarak kullanıyorlar.


Seoul'da Mirae Asset Global Investments Co. küresel tahvil birimi yöneticisi Jinha Kim, “Artık bu yılın başında güçlü yeri olan küresel senkronize büyüme hikayesini geride bırakabiliriz.” dedi. Şirket gelişen piyasa para ve tavillerinde pozsiyonunu azalttı ve Türkiye ile Meksika'da görünümünü “ağırlığı azalt”a indirdi.
Kim, ABD Başkanı Donalf Trump'ın korumacı adımlarının ardıdnan büyüyen ticaret gerginliğine değinerek gelişen piyasa büyüme beklentileri için bir endişe kaynağı olduğunun altını çizdi.
Singapur'da Nomura Holdings Inc.'in Rob Subbaraman öncülüğündeki analistleri, son araştırma notunda ticaret gerginliğini gelişen piyasalarda risk priminin yeniden fiyatlanmasına neden olabilecek dört unsurdan biri olarak saydı.
Diğerleri ise ABD tahvil piyasasında satış dalgasının faiz primi için başka paralara yönelme isteğini azaltabilecek olması, gelişmiş piyasa MB'lerinin parasal genişlemeden çıkması (Portföy hareketini daha az riskli varlıklara doğru kaydırabilir.). Çin büyümesinin yavaşlaması. Böyle bir durum ticaret ve emtia bağlantılı fiyatlar nedeniyle gelişen piyasaları sert etkileyebilir.
Bununla birlikte gelişen piyasalara yönelik tüm uzman görüşleri de kırılgan olduğu yönünde değil. Tokyo'da Mitsubishi UFJ Kokusai Asset Management baş fon yöneticisi Hideo Shimomura, gelişmiş ve gelişen piyasalar arasındaki kredi döngüsü ayrışmasının yardımcı olabileceğini düşünüyor. Shimomura'ya göre yatırımcılar güçlü Güneydoğu Asya ve Doğu Avrupa piyasaları yerine gelişmiş tahvil piyasalarından çıkmayı da tercih edebilir.

Dolar/TL 4.10'un altına geriledi

SİTEMİZİ GEZERKEN REKLAMLARA TIKLAYINIZ & UNUTMAYIN TEK GELİR KAYNAĞIMIZ REKLAMLAR & SİTEMİZİ GEZERKEN REKLAMLARA TIKLAYINIZ


Dolar/TL 4.10'un altına gerilediDolar/TL 4.10 Dolar/TL, Cuma günkü erken işlemlerde 4.10 seviyesinin altına geriledi 13 Nisan 2018 Cuma, 09:18 Güncelleme: 13 Nisan 2018 Cuma, 09:22 Dolar/TL , haftanın son işlem gününde erken işlemlerde 4.10 seviyesinin altına geriledi.

Dolar/TL , Suriye konusuna ilişkin ABD ile Rusya arasındaki restleşme ile yurt içi tarafta şirket borçlarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin endişelerin etkisiyle, Çarşamba günkü işlemlerde 4.1934 ile tüm zamanların en yüksek seviyesini görmüştü.
Başbakan Binali Yıldırım'ın, Çarşamba günü akşam saatlerindeki konuşmasında Merkez Bankası'na ilişkin “TCMB gündeme hakim, gerekirse tedbir alır.” şeklinde değerlendirmede bulunması sonrasında TL kayıplarını geri alarak günü 4.1396'dan kapattı.
Kur, Perşembe günü görece sakin seyretti; En yüksek 4.1616 ile en düşük 4.0858 seviyeleri arasında dalgalanan Dolar/TL , günü yaklaşık 4.11'den tamamladı.
ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye'ye yönelik füze saldırısı gerçekleştireceğini belirtmesi sonrasında endişeleri yatıştıran açıklamaları yurt içi ve yurt dışı tarafta piyasaları bir miktar rahatlattı.
Yurt içi tarafta Başbakan Yıldırım'ın açıklaması sonrasında TCMB'ye ilişkin beklentilerin etkisiyle kurda sakin seyir sürüyor. Dolar/TL, Cuma günü TSİ 09:17'de yüzde 0.38 ekside 4.0985 seviyesinden işlem gördü.

Operasyon tutmadı! 5.4 milyar dolarlık satış

SİTEMİZİ GEZERKEN REKLAMLARA TIKLAYINIZ & UNUTMAYIN TEK GELİR KAYNAĞIMIZ REKLAMLAR & SİTEMİZİ GEZERKEN REKLAMLARA TIKLAYINIZ
Kur üzerinden kriz algısı operasyonu yine tutmadı. Şirketler 3 günde 3.1 milyar dolar satıp TL’ye geçti. 6 Mart’tan bu yana toplam döviz satışı 5.4 milyar dolara ulaştı.

Büyümede G20'nin zirvesine çıkan, ihracatta 15.1 milyar dolarla martta aylık bazda rekora imza atan, ilk nükleer santralinin temelini atarak 2023 vizyonu doğrultusunda belirlenen yol haritasından sapmayan, dış politikada ise milli çıkarları doğrultusunda attığı adımlarla oyun kurucu haline gelen Türkiye'yi, dolar kuru üzerinden dize getirme operasyonuna en anlamlı cevabı bir kez daha vatandaş ve şirketler verdi.
15 Temmuz darbe girişiminin ardından 6 ayda 20 milyar dolarlık döviz satışı gerçekleştiren yerli yatırımcılar, son dönemde 4 liranın üzerine yükseltilen dolara yine prim tanımadı.
5.4 MİLYAR DOLAR BOZDURULDU
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun verilerine göre şirketlerin 28 Mart'ta 107 milyar 176 milyon dolar olan döviz hesaplarının büyüklüğü, 2 Nisan'da 104 milyar 96 milyon dolara indi. Böylece şirketler 3 günde yaklaşık 3.1 milyar dolarlık döviz satışı gerçekleştirmiş oldu. Bireysel yatırımcı ise 6 Mart 2018'den bu yana 3.5 milyar dolarlık döviz sattı.
Vatandaşın döviz hesaplarının büyüklüğü bu satışla 114 milyar 661 milyon dolara geriledi. Döviz hesaplarında 6 Mart'tan bu yana gerçekleşen toplam satış 5 milyar 384 milyon dolara ulaştı. 23-30 Mart tarihleri arasındaki haftada döviz hesaplarında 2017 Temmuz'un ayından bu yana en hızlı gerileme yaşandı.